Periajul dentar corect

Probabil ca oricine poate spune " Bineinteles ca eu stiu sa ma periez corect pe dinti !" Si totusi cei mai multi nu stiu sa faca un periaj  dentar corect.

De ce trebuie sa ma spal pe dinti?

Singura si cea mai eficienta modalitate de a indeparta placa bacteriana - un strat subtire si aderent de bacterii - de pe dinti si gingii este sa periem dintii in mod corect si cu regularitate. 

Periajul dentar efectuat zilnic mentine dintii curati, stimuleaza gingiile si le mentine sanatoase. Dintii trebuie periati dupa fiecare masa pentru a indeparta resturile de mancare depuse intre dinti. In cazul in care dupa masa de pranz si dupa gustrari periajul nu se poate realiza se recomanda clatirea cu apa pentru a indeparta resturile alimentare.

Cum sa imi spal dintii corect?

Periajul manual poate fi realizat prin mai multe tehnici, fiecare avand indicatii specifice in functie de varsta si afectarea parodontiului marginal (vezi boala paraodontala).

Periajul dentar se face dupa fiecare masa, iar in cazul in care este imposibil, acesta trebuie realizat de minim 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Periajul de dimineata se realizeaza inante de micul dejun pentru a indeparta o mare parte a bacteriilor depuse pe timpul noptii, astfel cantitatea de acid eliberata va fi mai mica rezultand o demineralizare a smaltului sensibil mai mica.

Periajul de seara se realizeaza obligatoriu dupa masa cu paste cu flour, deoarece flourul va actiona remineralizand zonele de smalt atacate de acid in timpul zilei.

Periajul corect dureaza minim 2 minute - deci 120 de secunde! Marea majoritate a adultilor nu se spala atat cat trebuie. Pentru a seta corect timpul de periaj incercati sa folositi un cronometru.

 

Pasta de dinti va fi aplicata pe periuta de dinti uscata si apoi, fara a fi udata va fi aplicata pe dinti.

Iata ce recomanda Asociatia Igienistilor Dentari din Statele Unite ale Americii: 

1. Aseaza periuta de-a lungul marginii gingiei in unghi de 45 de grade. Periuta sa atinga atat dintii, cat si gingia. 

2. Opreste-te asupra unui grup de 2-3 dinti. Vibreaza usor periuta. Apoi "matura" suprafetele dintilor dinspre gingie inspre marginea libera a dintilor.

3. Aseaza periuta pe fata interna, dinspre limba, a dintilor si curata dintii prin aceeasi miscare ca si in exterior.

4. Pentru partea interna a incisivilor, periuta trebuie asezata vertical. Din nou "matura" dinspre gingie inspre marginea libera a dintelui. 

5. Si in final, perie fata cu care dintii musca (numita suprafata ocluzala), atat la maxilar, cat si la mandibula, prin usoare miscari circulare. Nu uita sa cureti limba dinspre interior spre exterior, pentru a indeparta bacteriile depuse pe suprafata ei.

Sa-mi spal dintii la munca?

Cu siguranta marea majoritate a Romanilor nu se spala pe dinti la serviciu. Totusi, un studiu recent arata ca daca ati avea o periuta de dinti la serviciu cu siguranta v-ati spala pe dinti in 65 % din zile. De aceea recomandam sa pastrati o periuta de dinti la serviciu.

Indepartarea resturilor alimentare de pe dinti opreste transformarea acestora in acizi care sa demineralizeze smaltul si indeparteaza zaharurile inainte ca acestea sa se transforme in cauzatori ai cariilor. Daca periajul de dimineata s-a efectuat cu o pasta de dinti care contine fluor nu mai aveti nevoie de pasta de dinti la serviciu. Puteti doar sa va frecati dintii corect cu periuta inainte de a va reintoarce la birou.

Ce tip de periuta sa folosesc?

Majoritatea specialistilor recomanda ca periuta de dinti utilizata sa aiba perii de o consistenta medie; cele cu perii de consistenta moale sau dura vor fi folosite in cazul recomandarilor medicului. Un periaj intempestiv sau realizat cu o perita de dinti cu perii de consistenta dura poate duce la sangerarea gingiilor si chiar abraziunea smaltului.

Sunt de preferat de asemenea periutele cu un cap mai mic care sa poata ajunge si in zonele greu accesibile cum e de exemplu partea posterioara a ultimilor dinti.

Se recomanda de asemenea periute care sa aiba un maner ce nu aluneca pentru o priza corecta.

Ce tip de pasta sa folosesc?

Este important sa folositi o pasta de dinti adaptata problemelor dumneavoastra. In zilele noastre exista o mare varietate de paste de dinti si de producatori. Intrebati-va medicul dentist sau igienistul dentar ce pasta de dinti vi se potriveste.

Periajul electric curata mai bine dintii, mai ales in zona dintre dinti, acesta putand fii utilizat de copii, pacienti cu tratament ortodontic sau cu risc crescut de aparitie a cariilor dentare sau boala parodontala. Este contraindicat persoanelor cu afectiuni ale cordului congenitale sau dobandite, deoarece se poate realiza o descarcare de bacterii, ducand la producerea de endocardite subacute sau acute.

La BeautyDentExpert punem mare pret pe educarea corecta a pacientilor nostrii in efectuarea unei igiene orale corecte. Suna acum la 0723166180 sau 021/6344071 sau apeleaza la Consultatii Online si vom fi bucurosi sa va oferim cele mai bune sfaturi in cursul unei Consultatii Gratuite. Va asteptam sa ne cunoastem !